måndag 13 juni 2016

Kategorier: Tillgänglighet

Vi fortsätter vår lilla bloggserie om de kategorier vi kommer att titta närmare på när vi besöker Sveriges bästa motionsspår. Dagens kategori är tillgänglighet.

Ett spårs tillgänglighet avgörs av hur många som har möjlighet att använda det och hur ofta. Detta innebär att vi kommer att kolla på ett par olika egenskaper:

En egenskap är närheten till civilisationen och den aktuella civilisationens storlek. Ett lysande exempel på motionsspår med hög tillgänglighet i den här bemärkelsen är Rudan i Haninge kommun. Motionsspåren ligger ett stenkast från Handen centrum och tågstationen med tät pendeltrafik till och från centrala Stockholm. Samma närhet till en ort med 100 invånare är kanske inte riktigt lika imponerande. Det innebär åtminstone högre tillgänglighet än ett spår som ligger i mitt i en fjärran skog. Det bör däremot noteras att låg tillgänglihet i den här bemärkelsen inte behöver vara negativt. Tvärtom kan det vara superskönt att ta sig ut i skogen och njuta av den relativa ensamheten.

En annan och minst lika viktig egenskap vi ska kolla på är hur väl spåret lämpar sig för människor med rörelsehinder. Här har vi varit i kontakt med Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU). RBU arbetar för ett aktivt liv för alla, och de har tipsat oss om vilka faktorer vi behöver ta hänsyn till när vi undersöker det här perspektivet av tillgänglighet. I allmänhet innebär mindre kupering och planare underlag högre tillgänglighet. I ett tidigare inlägg skrev vi att vi såg fram emot att besöka Kvarntorpshögen. Det håller vi fast vid, men ur ett tillgänglihetsperspektiv kan vi konstatera att rundan upp för Sveriges längsta trätrappa tyvärr är väldigt uteslutande. 

Så vilka är egentligen de mest tillgängliga spåren i Sverige? Vilka har flest besökare? Och vilka pärlor ligger mest avsides? Tipsa oss! Kommentera här på bloggen, på vår facebooksida eller kontakta oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar