tisdag 25 oktober 2016

Den sista färden

Det har länge legat och gnagt i bakhuvudet, det faktum att vi sprungit på motionsspår i varenda län, varenda landskap, till och med varenda kommun, utom en: Gotland. Vår största ö fanns med i den ursprungliga färdplanen, men vi bokade aldrig några biljetter till färjan. Vi kollade inte ens upp avgångarna förrän ett par veckor innan vår planerade överfart. Dels visste vi inte om vår egen tidsplanen skulle hålla, dels hade vi en idé om att Gotlandsfärjorna gick regelbundet flera gånger om dagen. Så vi sköt upp biljettköpet och räknade med att allt skulle lösa sig längre fram. 

Gjorde det icke.

"Det löser sig"


 Vi hade bara tänkt oss en dagstripp, men det visade sig att höstfärjorna från Oskarshamn gick antingen sent på eftermiddagarna eller mitt i natten. Vid det laget hade vi bokat in både det ena och det andra på vägen genom Blekinge och Skåne, så en övernattning var inte aktuell. Vi fick planera om. Big time. Vi hoppade över Gotland för tillfället och räknade än en gång med att allt skulle lösa sig längre fram.

Tillfället uppenbarade sig nu i helgen. Deltagande i den lokala orienteringstävlingen Helg utan Älg skulle innebära både rabatterad överfart och en trevlig avslutning på tävlingssäsongen, trodde vi. Men tävlingarna var bedrövliga; regniga, kyliga, taggiga. Överfarten var ändå värt besväret, för nu kan vi äntligen säga att vi har besökt motionsspår i alla Sveriges 290 kommuner. Och i nördens uppmärksamma ögon visade sig Gotlands bästa motionsspår vara av yppersta klass. Anläggningen hade allt man kan behöva, spåren var välskyltade och det långa 14-kilometersspåret gav en mäktig inblick i den unika gotländska naturen. Första hälften drog rakt norrut genom tät, städsegrön skog och andra hälften vände söderut tätt, nästan lite för tätt inpå den 30 meter höga klintkusten. Underbart att även det 290:e motionsspåret kan bjuda på något nytt och vackert.

Vy från Gotlands bästa motionsspår!
 Nu är vi alltså på riktigt helt färdiga med resan. Skönt! Men som vi säkert skrivit förut är det många platser och många spår som förtjänar ett återbesök. Platser vi vill återvända till. Dessa och mycket mer kommer ni att få läsa om i vår grymma bok. Trevlig väntan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar