onsdag 17 augusti 2016

Best of Värmland

Under dagen har vi för resans andra och sista gång lämnat Värmlands län. Därmed återstår bara två kommuner i Örebro län innan vi är helt färdiga med Svealand. På 48 dagar har vi alltså klarat av både Norrland och Svealand, en klar majoritet av Sveriges landmassa, men trots det återstår 44 dagar och 140 av landets kommuner. Det kanske säger en del om Götalands folktäthet. Nåja. Nu fortsätter vår serie där vi sammanfattar våra favoritspår i varje län. Den här gången listar vi tre höjdpunkter i Värmland!


3. Torsby Skidtunnel och Sportcenter, Torsby kommun

Precis intill E45:an förbi Torsby ligger ortens berömda skidtunnel. Bara det faktum att här erbjuds ordentliga längdskidspår även sommartid placerar Torsby sportcenter i toppen bland svenska skidanläggningar. Lägg till ett gediget utbud av storkuperade utomhusspår så förstår ni varför Torsby sportcenter platsar också på vår lista. Somliga kallar milspåret för Sveriges tuffaste, och här har många av landets skidstjärnor fostrats under sin tid på ortens skidgymnasium. Det dröjer inte mer än några hundra meter innan benen får smaka på en riktigt tuff stigning, numera namngiven efter en av dessa legendarer.
2. Kalhyttan, Filipstads kommun

Kalhyttan är en av Sveriges allra snyggaste och modernaste skidanläggningar. Anläggningen belönades med Stora Skidspårspriset så sent som i vintras för skidföreningens hårda arbete med spårprepareringen. Förutom ett av Sveriges bästa konstsnösystem finns här en nyanlagd rullskidbana och en föreninglokal som måste vara en av landets fräschaste. Omklädningsrum och dusch står dessutom öppna för allmänheten, men det är inte allt. Kalhyttan hade naturligtvis inte platsat på vår topplista utan de många natursköna, välmarkerade löpstigar som finns i området. Oavsett om du föredrar löpning, längdskidor, rullskidor, mountainbike, orientering eller hundspann så finns här någonting för just dig.


1. Skutberget, Karlstad kommun

Visst är det otippat att Sveriges häftigaste tallskog ligger i Karlstad? Skutbergets motionscentral skapades redan på 30-talet i anslutning till naturreservatet Sörmon vid Vänerns norra ände. Samtliga spår inleder längs Vänern med vågorna skvalpande mot berghällarna och domineras sedan av gles tallskog som inte kan beskrivas med andra ord än magnifik och storslagen. Även de längre spåren är välskötta och naturligt lättlöpta. Spår, natur, bad och camping av högsta klass gör att Skutbergets motionscentral inte kan hamna annat än i topp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar