fredag 5 augusti 2016

Initiativtagare

Sollentuna, Vallentuna, Österåker och Vaxholm, så ser dagens kommunskörd ut. I Österåker hade Åkersbergabon Knut Ander tipsat om Trastsjöskogens naturreservat. Vi sprang inte bara på hans favoritspår, vi passade också på att träffa honom på kontoret strax utanför Åkersberga. Över en fika berättade Knut hur han och två vänner bar sig åt för att hitta sällskap till helgernas långpass: De startade en facebookgrupp. Åkersberga Spring har nu över 360 medlemmar, en helt egen logga och särskilt framtagna kläder. Det händer till och med att folk tävlar för gruppen. En intressant diskussion om idrottens framtid blossade upp, och huvudfrågan är kanske hur det traditionella föreningslivet kommer att stå sig mot de ansvarsfria träningsgrupper som uppstår på olika sociala medier. 

Knut Ander, en av facebookgruppen Åkersberga Springs grundare
Efter dagens fyra spår hittade vi tillbaka till Runby i Upplands Väsby, ett spår som vi besökte redan igår. Idag var det betydligt mer aktivitet på platsen då hundratals löpare slöt upp till evenemanget #springmedkärlek. Evenemanget anordnades för första gången i fjol som en reaktion på de tragiska scener som utspelade sig för ett år sedan just här i Runbys motionsspår. Bara 21 år gammal blev Ida Johansson ikappsprungen och mördad av en två år yngre man. Genom #springmedkärlek vill initiativtagaren Ulrika Säfström hedra Ida, hedra livet och verka för ett samhälle där ingen behöver vara rädd för att röra sig fritt. Ulrika menar att rädslan för den här sortens överfall förstör en av de största styrkorna med löpning som träningsform, nämligen att vi kan göra det både när som helst och var som helst. Första året samlades 22000 löpare över hela världen för att visa sitt stöd, och det mesta tyder på en fantastisk uppslutning även i år. 

Ulrika Säfström Sunnerfelt som ligger bakom #springmedkärlek

Mer om mordet på Ida Johansson finns att läsa i bland annat Dagens Nyheter. #springmedkärlek dyker upp nästa år igen, så se till att hålla utkik efter evenemanget på facebook! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar