torsdag 16 mars 2017

Topplistan: Så funkar den!

Imorgon börjar nedräkningen av Sveriges Bästa Motionsspår. Vi hade kunnat göra det enkelt för oss och begränsa listan till namn och kommun, kanske med en "Unique Selling Point" för att liva upp det lite. Icke! Vanan trogen har vi ansträngt oss lite för mycket och lyckats framställa en förstklassig topplistelayout. Layouten är inte bara supersnygg, den är också supertydlig, men trots det ska vi passa på att förklara några av grunderna. Kärnan är en text som vi grundat på vår upplevelse av det spår vi sprang. Nu radar vi upp erkännanden på löpande band och medger att vi sällan testade alla spår i området utan oftast bara ett. Alla andra spår har vi svårt att uttala oss om, och även om de säkert är superbra på många ställen baseras både kärntexten och andra bedömningar på det spår v sprang. Vilket det var speglas under titeln "Vi rekommenderar". Nu följer i alla fall layouten och under den kommer några mer eller mindre utförliga förklaringar av hur de olika delarna ska tolkas.

Alla bilder är från det 100-placerade spåret på vår lista. Stora bonuspoäng till den som känner igen området! Nu går vi igenom ett segment i taget och vi börjar med titeln:

Exempelspår och exempelkommun, inga konstigheter: Här skriver vi ut spårets namn och kommunen vi hittade det i. Latitud och longitud byter vi till motsvarande koordinater. 

I stor orange text hittar vi helt enkelt listplaceringen.

Spårmarkeringarna kräver lite extra förklaring, men i gengäld kan de berätta en hel del om spåren som finns tillgängliga i området. Det kommer att finnas en skylt för varje tillgängligt spår och färgen indikerar vilket längdintervall spåret befinner sig i (se tabell nedan). Gult sken runt spårskylten visar att spåret är elbelyst.

Blå
≤1,5km


Röd
≤3km


Gul
≤5km


Grönvit
≤7,5km


Grön
≤10km


Svartvit
<15km span="">


Svart
≥15km



Kan det bli enklare?


Listan är framtagen med hjälp av vår mäktiga motionsspårsalgoritm. Den har genererat ett antal värden som har vi har översatt till en totalpoäng (överst i orange) och fyra kategorier:
Under natur har vi kollat mest på områdets variation och om det finns några unika inslag i form av trädslag, vyer med mera, men vi har också låtit våra orienterarsinnen avgöra hur pass vacker skogen är. Ja, det blir subjektivt. Framkomligheten får inte högt betyg bara för att det är finputsad asfalt hela vägen. Istället handlar det om hur väl spåret motsvarar förväntningarna. Ger vi oss iväg på ett trailspår och det inte står något annat så blir vi besvikna om spåret visar sig gå på 50% grusväg, till exempel. Utbud visar hur bra variation det finns på spårlängder och spårtyper (trail/10m brett elljus). Anläggning inkluderar allt från spårtavla till dusch och toalett. Sådant som inte nödvändigtvis präglar löpningen men ändå formar helhetsupplevelsen.














Någonting ska man ju fylla marginalen med, varför inte avståndet till närmsta kollektivtrafik?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar