måndag 13 mars 2017

Fullständig transparens

I fredags introducerade vi äntligen vårt topplistekoncept. Det känns grymt inspirerande att inlägget redan seglat upp till toppen av läsarnas favoriter som ni ser i högerspalten. Vi var rädda att intresset för Sveriges bästa motionsspår skulle svalna när vi inte gjorde något väsen av oss på två månader, men det blev ju tvärtom! Hur som helst, i slutet av förra inlägget lovade vi att svara på om våra nya påhitt innebar slutet på boksatsningen och i längden på projektet. Det korta svaret är ja, men som vi ska visa lever drömmen vidare. Med risk för att spoliera vår egen image tänkte vi röja några av våra tankar från månaderna som gått. Detta blir ett inlägg i transparensens tecken. 

En snabb självrannsakan visar att vårt mål med bokskriveriet inte alls grundade sig i en hedervärd önskan att dela med sig av något viktigt. Istället var det en ganska fåfäng önskan att få kalla sig själv författare. Sedan dess har våra perspektiv skiftat och det viktigaste är inte längre att få se sitt namn i tryck. Nu vill vi dela med oss av allt vi har lärt oss om den världsunika satsning på hälsa och idrott som motionsspåren faktiskt är. Detta vill vi göra på flera sätt och nedräkningen av Sveriges bästa motionsspår som ni kommer att kunna följa här på hemsidan är naturligtvis ett av dem. Ett annat sätt är den artikelserie i två delar som vi tänkte klämma in i tidningen Spring framöver. Det här är två sätt att nå ut som vi trivs riktigt bra med, men det finns fler anledningar än så till att vi nu låter budskapet gå före bokdrömmen.


"Dels var jag ung, inte riktigt insatt hur branschen funkar."
-Melodifestivalvinnaren Robin Bengtsson om varför det blev tyst efter medverkan i Idol (TT, 2017)


Ända sedan vi började planera det här projektet har målet varit att skriva en bok om motionsspår. Det var ett rätt ambitiöst mål att sätta med tanke på hur lite vi inledningsvis visste om motionsspåren. Hur kunde vi veta att det skulle finnas något intressant innehåll över huvud taget? Målsättningen var totalt respektlös inför författaryrket. Men ärligt talat, några månader senare har vi faktiskt lyckats rätt bra med vårt mål. Alla erfarenheter från resan har kokats ner till ett kompakt och kanske till och med läsvärt manus. Däremot ska vi medge att vår bild av bokbranschen ursprungligen var rätt skev. I våra vildaste fantasier krigade förlagen om rättigheterna till det färdiga manuset, och när vi väl sållat fram det bästa erbjudandet skulle de utvalda lyckligt sköta resten. Nix! I November träffade vi för första gången ett förlag. Som alla andra privata företag är förlagen intresserade av att tjäna pengar. Snabba beräkningar visade att vår tilltänkta bok måste sälja åtminstone 1500 exemplar för att gå med vinst, och allra helst skulle de sälja mer än så, tyckte förlaget. Tufft men inte orimligt, tänkte vi. Däremot började vi känna att uppgiften svällde över när det också förväntades att vi personligen skulle sälja 1500 exemplar på förhand för att garantera förlaget vinst. Målet var som sagt att skriva en bok, och det hade vi gjort. För att nå hela vägen fram till utgivningen stod vi inför två val:

  1. Ragga 1500 förhandsbeställningar av en produkt som inte finns.
  2. Fixa korrekturläsning, layout och tryck på egen hand.
Alternativ två skulle kräva mycket färre sålda exemplar för att gå med vinst, men också en betydligt större insats av både tid och eget kapital. Vi är övertygade om att båda alternativen låg (och fortfarande ligger) inom räckhåll, men vi är också överens om att det finns viktigare strider att ta. Oskar gnetar vidare med sina retorikstudier vid Lund och jag har fått äran att leda arbetet med Karlskrona Stadslopp, för att bara nämna två av de sysslor vi åtagit oss sedan vår tid tillsammans i Jämshög. Bloggen är ett media som vi har haft gott om tid att bekanta oss med och vi är trygga med att vi kommer att kunna genomföra publiceringen av Sveriges 100 bästa motionsspår parallellt med alla andra spännande uppdrag som åligger oss. 

Som det ser ut just nu kommer slutet av topplistan alltså innebära slutet för Sveriges Bästa Motionsspår, men allt kan hända. Har vi flyt så leder topplistan och den publicitet vi får nu till ett ökat intresse för motionsspåren, och då har vi plötsligt ett annat förhandlingsläge. Så vill ni se en bok är det bara att gilla och dela Sveriges bästa motionsspår så mycket som möjligt! Oavsett så kommer vi i mitten av Juni när topplistan nått sitt slut kunna summera ett helt år fyllt av äventyr, motgångar, lärdomar och segrar. Vår stora förhoppning är att även ni som följt med oss på vägen ska känna att ni fick med er något av värde. Vi har 104 dagar på oss.

På torsdag publicerar vi en liten genomgång av topplistan, hur den är upplagd och vad den kommer att innehålla. Sedan börjar nedräkningen.   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar