onsdag 31 augusti 2016

Extrem överlevnad

Det ligger i projektets kringresande natur att vi testar nya saker varje dag. Förutom nya motionsspår blir det nya badplatser, nya maträtter, nya vägar och dessutom nya boendeformer. 

Igår avslutade vi dagen i Götene kommun vid Vänerns sydöstra strand och hittade då upp på mäktiga Kinnekulle. Här tänkte vi också övernatta, men det var svårt att hitta en ordentlig tältplats. En natt i det fria vore kanske inte helt fel resonerade vi - Det var stjärnklart och Kinnekulle bjöd, även i mörkret, på den mest magnifika utsikten vi sett under hela resan. I natten glimmade ljusen från Götene och byarna i nejden, och i dagsljus skulle det bli som att blicka ner över en karta. På marken syntes städer, åkrar och skogar långt bort i fjärran och vände man blicken norrut syntes Vänern breda ut sig likt ett hav. Skulle vi någon gång sova i det fria var det här.


Vindarnas "tempel" på toppen av Kinnekulle.
Men helt fritt blev det inte. Vi säkrade upp med tak i det som kallas Vindarnas tempel, kort och gott en enkel träkonstruktion med informativa tavlor om trakten. Det hade däremot blåst ordentligt hela dagen, så all vår samlade erfarenhet av Bear Grylls och andra Discovery Channel-program manade oss att bygga ett vindskydd. Sagt och gjort. Vi tog vår presenning, surrade upp den i träpelarna och kände oss som två riktiga överlevare. 

Ultimate Survivor
Utan att överdriva konstaterar vi båda att natten blev resans absolut värsta. Kanske till och med en av livets värsta. För det första ska vindskydd inte vara uppställda lodrätt mot vinden och för det andra behövs inget vindskydd när vinden svalkar snarare än kyler. Sistnämnda faktum innebär att de 3-4 timmar vi spenderade till ljudet av oregelbundna vindstötar dundrandes in i presenningen hade kunnat ägnas åt något vettigare, som att sova. Istället låg vi där och vred oss i tystnad, vansinniga på den idiotiska presenningen och samtidigt ängsliga för att göra något åt saken. Det fanns ju en risk för att väcka den andre. Ungefär klockan 02:00 kunde jag somna in, då i passagerarsätet i bilen. Vid det laget kändes det tufft att komma upp i tid till morgonens medverkan i P4 Blekinges 07:30. Som tur är blev jag väckt av Oskar redan 06:00 då även han tröttnat på Vindens Tempel. 

På en resa som den här innebär en tuff natt inget mindre än en tuff dag. Därmed är ytterligare en boendeform testad och ytterligare en boendeform förkastad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar