torsdag 15 september 2016

Basvaror - Del 3

Det har blivit dags för ännu en glimt av det kulinariska livet hos två fattiga författare på färd. Tidigare i serien Basvaror har vi lyft fram knäckebröd, messmör och olika konserver som några av våra favoritexempel på enkla och näringsriktiga innehållsförteckningar till låga priser. Men de har också gemensamt att de smidigast avnjutes kalla, så när mörkret lägger sig och vi suktar efter något varmare åker trangiaköket fram och oftare än sällan är det de här divorna som halkar ner i grytan:

Linser och ris, två giganter i vårt middagssortiment. 

Många dagar har fulländats av en skål ris och linser, kokt i buljong och olja tillsammans med lök och (om vi lyxar till det) en stor klick jordnötssmör. Lite spiskummin på det och skålen slukas i ett nafs. Det finns bara en sak som kan göra måltiden bättre, och det är vårt nästa alster:

Sojasås. Gott. Till allt.

Till kvällsmaten, till risgrynsgröten eller bara i en sked för sig. Sojan är fantastisk hur man än väljer att inta den. Utom om man blandar sojan i ett glas vatten. Gör inte det, det smakar galla.

Vi avslutar inlägget med en artikel om projektet som publicerades i tidningen Smålänningen för några dagar sedan. Trevlig läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar