fredag 25 november 2016

Getting things done

Det är nyttigt att skriva veckosummeringar. Det ger oss en chans att fundera igenom om vi verkligen har uträttat något den senaste veckan. Den här veckan är svaret självklart: Ja, vi har uträttat något. Vi har till och med färdigställt något. Dag ut och dag in har vi suttit och filat på vår motionsspårsalgoritm. Värden har placerats in, betyg har trillat ut, och efter en veckas slit har vi nu till sist en lång, genomarbetad rankinglista över Sveriges Bästa Motionsspår. I formeln har varje spår betygsatts i 24 olika kategorier som spänner över allt från lite luddiga bedömningar av natur och omgivning till den konkreta förekomsten av vattenklosetter. Varje betyg har sedan multiplicerats med en faktor baserad på kategorins betydelse för helhetsupplevelsen. Vad har vi utgått från när vi bedömt att ordentlig spårskyltning är viktigare än möjlighet till bad efteråt? Oss själva naturligtvis, de största motionsspårsnördarna i Sverige. För att det inte ska bli alldeles för subjektivt har vi i alla fall låtit bli att bedöma kategorier som underlag och kupering. Ett uttalat trailspår förtjänar inte dåligt underlagsbetyg - det är ju meningen att det ska vara knöligt! Desto lättare är det faktiskt att bedöma naturen. När man har varit runt i hela Sverige som vi har blir det som är lite extra vilt, vackert och unikt väldigt påtagligt. 

Kort och gott: Vi har en lista som vi kan stå för.

Skribenten poserar vid Sveriges 18:e bästa motionsspår!

Nästa fråga vi får passa på att ställa oss är om det vi har gjort är till någon nytta. Här är svaret inte lika självklart. Vad ska vi ens med en lista till? Jo till vår bok såklart. Listor är alltid kul. Men hade det inte fungerat lika bra med en helt subjektiv lista, färdig på ett par timmar? Kanske. Få hade märkt skillnaden, ännu färre hade brytt sig. Men det här är som sagt en lista vi kan stå för. En lista vi kan hänvisa till och basera vårt ödmjuka skrivande på. Utan den hade vi haft mycket svårare att motivera varför Högforsens ideella lilla spårcentral kommer före det sydsvenska skidmeckat i Svartbäcksmåla. Vår genomarbetade lista är helt enkelt en trygghet som ska bli skön att ha när det är dags att återgå till skrivandet nästa vecka.

Då så. I det här inlägget har jag alltså försökt bekräfta att vi har uträttat något och att det inte var helt i onödan. Det får väl duga som veckosummering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar