fredag 23 december 2016

Kapitel 3

Oskar stack redan i Onsdags. Idag lämnade även jag Jämshög för sista gången. Med det är kapitel 2 i vårt projekt avklarat. För er som inte hängt från början kan vi ge en kort sammanfattning av hur berättelsen utvecklat sig så här långt:

Prolog:
Förberedelser i det tysta. Vi skriver packlistor, resrutter och tar ett långsamt farväl till våra dåvarande liv. I början av Juni 2016 lanserar vi vår facebooksida och den här bloggen. I slutet av Juni åker vi på ett gemensamt träningsläger till Idrefjäll.

Kapitel 1 fick en oväntad inledning i Idre fjäll.

Kapitel 1:
Den sista dagen i Juni testar vi motionsspåret i Idre fjäll. Träffar Robin Bryntesson och Peter Jihde under deras arbete med Sockertoppen. Dagen därpå åker vi vidare norrut och påbörjar vår odyssé genom Sverige. De följande tre månaderna hankar vi oss fram från kommun till kommun och bedriver det största researcharbetet i motionsspårens historia. Vi springer, skriver, fotograferar, äter, springer lite till, snyltar, springer ännu mer, tältar och så om igen, dag efter dag. Den sista September springer vi på vårt sista spår i Malmö. Mer om resan finns här!


Kapitel 2:
Efter tre månader på färd tog vi några lugna dagar på hemmaplan. Sedan bar flyttlasset till Jämshög där vi inkvarterade oss i varsitt rum på en gård från 1872. Här har vi ägnat drygt två månader åt... ja vad har vi gjort egentligen? Det här är alltså kapitlet som precis har nått sitt slut. Det kan väl vara på sin plats med en liten summering.

Vår ambition var glasklar. Vi flyttade till Jämshög för att påbörja en bok. Några deadlines eller anda krav vågade vi inte ställa upp, helt enkelt för att vi inte visste vad som väntade. Redan på förhand hade vi ut en gemensam summa av 0 enheter erfarenhet på temat, en uträkning som skulle visa sig stämma bra. Ett bra exempel på det är våra inledande övertro till skrivandet som andel av författarskapet. Under de här månaderna har vi nästan skrivit färdigt boken, men vi har också insett att det krävs mer för att maskineriet ska rulla igång än ett färdigt manusskript. Mycket återstår. Det ska korrekturläsas och korrigeras. Det ska väljas bilder, layout, typsnitt, bindning, papper, förord med mera. Det kanske mest avgörande valet av alla är fortfarande inte fattat: Förlag eller egenutgivning?

Hur som helst. Ett mål satte vi faktiskt upp. Efter vår vistelse i Jämshög skulle vi veta vad vi höll på med. Vi skulle vara självgående, så när som på ett och annat skypemöte. Nog är vi det, tror vi. Mycket mer än vi var i början av Oktober åtminstone. Så lite kortfattat har vi ägnat månaderna i Jämshög åt att få grepp om bokskriveriet och sakta men säkert vandrat in på rätt väg. Samtidigt har vi hittat tid till att fortsätta springa, och med goda besked dessutom. Ett av målen med Kapitel 1, resan, var att bli bättre löpare. Målet glömdes bort lite när det visade sig att den kringresande livsstilen inte gav optimal utrymme för så mycket kvalitativ träning och återhämtning, men nu i Jämshög har vi fått bekräftat att tre månader med daglig distanslöpning faktiskt gjort resultat. För Oskar resulterade det i ett enormt lyft på 3000m och för mig blev det gedigen grundträning inför vad som ser ut att bli en av de bästa träningssäsongerna någonsin.

Imorgon åker Oskar till Kenya på en lite ovanlig julsemester. Själv har jag hittat hem till ett mörkt, men inte så kallt Karlskrona. Som jag antydde innan har vi spenderat våra sista nätter i Jämshög för den här gången. Kapitel 2 har nått sitt slut. Dags att blicka framåt.

Kapitel 3:
Ja vad händer nu då? Projektet lever vidare, men för första gången på sex månader kommer det inte att vara en heltidssyssla. Oskar har fixat jobb och jag letar vidare. Projektet ska bli en hobby. Det ska bli skönt att ha något mer än bara utgifter, men med det sagt så har den här tiden varit värd varenda öre. Det har varit både utmanande och lärorikt. Roligt dessutom. Jag inbillar mig också att det hade varit plågsamt att om 10-20 år gå drömma sig tillbaka till möjligheten som aldrig togs. Nåja. Till alla er som läst ända ner hit med bibehållet intresse riktar jag nu ett varmt tack och ett löfte om att vi kämpar vidare. Bloggandet kommer att trappas ner lite, från veckosummeringar vart sjunde dag till uppdateringar när det händer något viktigt. Räkna med nästa inlägg ungefär när vårt utkast är färdigt. Tills dess, god jul och gott nytt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar